Karta-gammeldags_webb_500px

Vi människor tolkar världen på olika sätt beroende på vad vi har varit med om, vilka värderingar, sanningar, erfarenheter och behov vi har.

Det är som om vi alla går omkring med olika kartor av verkligheten och navigerar utifrån dem. Inte konstigt att vi inte alltid förstår varandra. När vi inte förstår varför någon beter sig som den gör, är det lätt att bara avfärda dem och anse att de gör fel och jag gör rätt. Där göder man sina fördomar och sen är det inte långt till konflikten.

Men, tänk om man istället satte sig vid deras bord och frågade om de kunde förklara sin karta? Visst skulle det vara värdefullt att få veta varför de gör som de gör?

Jag tror faktiskt att vi skulle kunna lära oss en hel del av andra om vi bara väljer att förstå dem bättre. I nästa steg är det ju din tur att förklara hur din karta ser ut. Om du märker att den som lyssnar på  dig när du beskriver din karta, gör det med äkta intresse och nyfikenhet, börjar vi bygga en oerhört bra grund att kommunicera från. Det är väldigt svårt att tycka illa om någon, eller peka finger åt någon som man förstår lite mer på djupet. 

Det intressanta är att man faktiskt inte behöver hålla med om den andres världsbild – det räcker med att vi förstår. För om vi ger andra rätt att leva sitt liv på det sätt de väljer, tillåter vi ju även oss själva att vara så som vi är. Vilken lättnad det är att få vara sig själv fullt ut utan att bli bedömd!

Dessutom blir världen mycket roligare att leva om vi möter många olika sorters människor, det är som en värld där det finns många färger i paletten. Definitivt en sån värld jag vill leva i…

Av Gita Bolt

EnglishSwedish